Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Η γρίπη των χοίρων - διάφορα στοιχεία

Πηγή:http://www.paidiatros.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ



Τι είναι η γρίπη των χοίρων;
Η γρίπη των χοίρων είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος των
χοίρων που οφείλεται σε ιό της γρίπης τύπου Α. Γρίπη που προέρχεται από χοίρους
έχει αναφερθεί και σε άγρια πτηνά, άλογα και ανθρώπους αλλά η μετάδοση από το
ένα ζωικό είδος στο άλλο θεωρείται σπάνιο γεγονός. Έως τώρα έχουν απομονωθεί
σε χοίρους τρεις υπότυποι του ιού της γρίπης: ο Η1Ν1, ο Η1Ν2 και ο Η3Ν2.


Μπορούν να μολυνθούν και οι άνθρωποι από γρίπη των χοίρων;

Ναι. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 είχαν αναφερθεί μεμονωμένα
κρούσματα γρίπης των χοίρων σε ανθρώπους που είχαν άμεση επαφή με τα ζώα
(π.χ. εργαζόμενοι σε φάρμες με χοίρους). Στην Ευρώπη, έχουν αναφερθεί 17
κρούσματα γρίπης των χοίρων από το 1958. Στις ΗΠΑ, μία επιδημία γρίπης των
χοίρων αναφέρθηκε σε στρατιωτικό προσωπικό στο Fort Dix του New Jersey το
1976, αν και δεν αποδείχθηκε ποτέ επιδημιολογική σχέση με χοίρους. Υπήρχε, όμως,
μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που οδήγησε σε
περισσότερα από 200 κρούσματα, εκ των οποίων 12 νοσηλεύθηκαν και ένα
απεβίωσε.


Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων στους ανθρώπους;

Τα συμπτώματα της νόσου στους ανθρώπους είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής
γρίπης: αιφνίδια έναρξη πυρετού και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα
(όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, πόνος στους μυς, πονοκέφαλος), ενώ μπορεί
να παρουσιαστούν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως διάρροια.


Πώς μολύνονται οι άνθρωποι;

Συνήθως, οι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό της γρίπης των χοίρων μέσω άμεσης
επαφής με χοίρους. Έχουν αναφερθεί κρούσματα λόγω μετάδοσης από άνθρωπο σε
άνθρωπο στο παρελθόν, αλλά είναι πολύ σπάνια. Ο ιός δεν μεταδίδεται από
κατανάλωση χοιρινού κρέατος ή προϊόντων του.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
Τηλ. 210-8899000 & 210-5212000 www.keelpno.gr


Στην ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας (210-5212.054 και 210-5222.339) καλούνται να απευθύνονται οι πολίτες σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος.


Πόσο επικίνδυνη είναι;

Στο Μεξικό τα πιθανά κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 1.600 και οι θάνατοι στους 103. Αυτό σημαίνει ότι η θνησιμότητα από το νέο ιό είναι περίπου 6-7%, περίπου επταπλάσια της συνήθους, εποχιακής γρίπης. Πιο επικίνδυνη φαίνεται να είναι η μόλυνση από τη γρίπη των πτηνών, η οποία σκοτώνει γύρω στο 60% των θυμάτων της.


Ποιες είναι οι κατάλληλες προφυλάξεις;

Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους, μάσκα προσώπου κλπ.


Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, ούτε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η ασθένεια. Οι ενδείξεις είναι αντικρουόμενες (θανατηφόρες στο Μεξικό-ήπιες στις ΗΠΑ). Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος γρίπης (όπως φαίνεται πως συμβαίνει και τώρα), το οποίο έχει αποκτήσει την ικανότητα να `πηδά` από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές υγείας μήπως έχει τη δυνατότητα να εξελιχτεί σε επιδημία ή και σε πανδημία. Η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (που προκλήθηκε από μια μετάλλαξη του Η1Ν1) ήταν η πιο φονική της σύγχρονης εποχής, μόλυνε περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε πάνω από 50 εκατ. ανθρώπους, ιδίως νέους. Το 1957 η Ασιατική γρίπη (μια μετάλλαξη του ιού Η2Ν2 της ανθρώπινης γρίπης, σε συνδυασμό με μια μετάλλαξη της γρίπης των άγριων παπιών) σκότωσε 2 εκατ. άτομα, ιδίως ηλικιωμένους. Το 1968 μια μετάλλαξη γνωστή ως Η3Ν2, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, σκότωσε 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άνω των 65 ετών.


Υπάρχει θεραπεία;

Δύο συνήθη αντι-γριπικά φάρμακα, το Tamiflu και το Relenza, φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μέχρι τώρα περιστατικών, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Ο ΠΟΥ έχει αποθέματα 5 εκατομμυρίων θεραπευτικών δόσεων των δύο φαρμάκων, ενώ οι χώρες έχουν τα δικά τους αποθέματα.


11 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαθέσουν 11 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια για την αντιμετώπιση της γρίπης των χοίρων, τα οποία προέρχονται από τα ομοσπονδιακά αποθέματα, ώστε να βοηθήσουν τις πολιτείες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου, όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υγειονομικές αρχές στην Ουάσινγκτον.


Η κοινή γρίπη σκοτώνει περίπου 250.000 με 500.000 ανθρώπους ετησίως, κυρίως ηλικιωμένους.

Οι Πειρατές του Ίντερνετ δεν το βάζουν κάτω

Τι άλλαξε; Όχι πολλά. Το site παραμένει ανοιχτό.

Μάλιστα την ώρα που ανεγνώσθη η απόφαση του δικαστηρίου, 10 εκατομμύρια χρήστες ήταν απασχολημένοι στο site: κατέβαζαν μουσική και ταινίες. Λίγο αργότερα, αρκετοί πάροχοι Ίντερνετ, μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος της Σουηδίας, Τelia Solana, ανακοίνωσαν ότι δεν θα μπλοκάρουν το site και θα προστατεύσουν και τους πελάτες τους από ενδεχόμενες διώξεις, σβήνοντας αρχεία από τα sites που επισκέφτηκαν.

Η έφεση δεν άργησε να ασκηθεί. Δεν αποκλείεται μάλιστα η καταδίκη των τεσσάρων να ακυρωθεί, αφού αποκαλύπτεται ότι ένας από τους δικαστές είναι μέλος πολλών ενώσεων για την προστασία των συγγραφικών δικαιωμάτων, μαζί με εκπροσώπους της βιομηχανίας της μουσικής και του κινηματογράφου.

Η όλη υπόθεση μπορεί έτσι εν τέλει να ενισχύσει την εκστρατεία για ελεύθερη διάθεση προγραμμάτων, μουσικής, ταινιών, παιχνιδιών και βίντεο. Αυτό μαρτυρά και το κύμα αλληλεγγύης που ακολούθησε μετά την απόφαση και εξελίχθηκε σε μια ηχηρή διαμαρτυρία. Σε γνωστά blogs και δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης η δικαστική απόφαση ήταν το βασικό θέμα συζήτησης.

Στο Facebook το γκρουπ «ελευθερώστε το Ρirate Βay» έφτασε μέσα σε λίγες ημέρες να αριθμεί 126.000 μέλη, ενώ το βίντεο με τη συνέντευξη Τύπου των Σουηδών «πειρατών» δέχθηκε μέσα σε λίγα λεπτά 210.000
επισκέψεις.

Οι μηνύσεις.
Αυτό που σίγουρα δεν περίμεναν οι μηνυτές τους, μεταξύ των οποίων ορισμένα από τα πιο γνωστά ονόματα της βιομηχανίας του θεάματος (όπως Warner Βros, Fox Μovies, Sony Μusic και ΕΜΙ) είναι το ΤΡΒ να συνεχίζει να διευρύνει τη βάση των υποστηρικτών του. Ωστόσω τουλάχιστον 15.000 νέα μέλη καλωσόρισαν από τότε που καταδικάστηκαν οι Φρέντρικ Νέιζ, Γκόντφριντ Σβάρτλομ Βαργκ, Πίτερ Σούντε Κολμισόπι και Καρλ Λούντστρομ.

Εκτός από το γεγονός όμως ότι το site έγινε περισσότερο γνωστό, λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, η παρέα των τεσσάρων δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των χρηστών του ενισχύθηκε.

Πείσμωσαν οι χρήστες, καθώς είδαν τη δίκη ως το θέατρο μιας ιδεολογικής και νομικής μάχη για τον έλεγχο του Ίντερνετ. «Όλο και μεγαλώνει το κοινωνικό κίνημα που διαμορφώνεται στη Σουηδία γύρω από αυτό.

Και ξεπερνά το κατέβασμα δωρεάν μουσικής και ταινιών. Περιλαμβάνει ανθρώπους που νοιάζονται για τη νομοθεσία περί παρακολούθησης και που νιώθουν ότι το Ίντερνετ δημιουργήθηκε από κυβερνήσεις και εταιρείες, όχι από τον απλό άνθρωπο.

Τo ΤΡΒ κερδίζει», όπως επισημαίνει στην «Guardian» ο Ντάνιελ Γιόχανσον, αναλυτής Ίντερνετ και μουσικής από το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Στοκχόλμης.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι «Τimes», η βιομηχανία του θεάματος σχεδιάζει να προσβάλει στα δικαστήρια την ανταλλαγή αρχείων, και προετοιμάζεται για έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ.

Ξεκίνησε τις επιθέσεις ο ιός Conficker

Ενεργοποιείται σταδιακά ο ιός Conficker, το λογισμικό που πολλοί πίστευαν θα προκαλούσε κατάρρευση δικτύων τον περασμένο Απρίλιο.

Ο ιός μετατρέπει σταδιακά έναν άγνωστο αριθμό μολυσμένων προσωπικών υπολογιστών σε servers αποστολή spam mail, σύμφωνα με ειδικούς ασφαλείας δικτύων.

Η πρώτη δραστηριότητα του ιού εντοπίστηκε στα τέλη του 2008, μολύνοντας εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο και εντάσσοντας τους σε δίκτυο botnet, υπακούοντας εντολές απομακρυσμένου υπολογιστή.

Οι δημιουργοί του ιού ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν το δίκτυο των μολυσμένων υπολογιστών για παράνομες δραστηριότητες, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται αλλαγή του κώδικα του ιού σε κάποιους υπολογιστές, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Symantec, Βίνσεντ Γουίφερ.

Ο Conficker εγκαθιστά ένα δεύτερο ιό, γνωστό ως Waledac, που στέλνει μηνύματα spam εν αγνοία του ιδιοκτήτη του, μαζί με μια ψεύτικη έκδοση συστήματος anti-spyware. Ταυτόχρονα, ο παραλήπτης του ψεύτικου email καλείται να αγοράσει ένα πρόγραμμα anti-virus, το Spyware Protect 2009 έναντι 50 δολαρίων.

Αν ο χρήστης προχωρήσει σε αγορά, υποκλέπτονται τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας, ενώ ταυτόχρονα εγκαθίστανται ακόμη περισσότερα κακόβουλα προγράμματα.

Η πλειοψηφία των ιών βρίσκουν και εκμεταλλεύονται συνήθως κενά ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή.

Ο Conficker ωστόσο, αποδείχθηκε ακόμη πιο επικίνδυνος, αφού μπορούσε να μεταδοθεί και μέσω συσκευής αποθήκευσης δεδομένων με θύρα USB, ευνοώντας έτσι την εξάπλωση από υπολογιστή σε υπολογιστή.
---------------------------------------
Πηγή: Reuters

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Νέα χαρακτηριστικά στο Office 2007 SP2

Πηγή:http://e-pcmag.gr

Έξι μήνες μετά τον Οκτώβριο, οπότε κι έγινε η πρώτη αναφορά στο θέμα, η Microsoft ανακοίνωσε ότι το δεύτερο Service Pack για το Office 2007 θα προσφέρεται στους χρήστες μέσω των υπηρεσιών του Windows Update προς το τέλος του τρέχοντος μηνός. Το Office 2007 SP2 αναμένεται να φέρει κάποια πολυπόθητα χαρακτηριστικά στη σουίτα, συμπεριλαμβανομένων της εγγενούς υποστήριξης του βασικού τύπου αρχείων του OpenOffice, το Open Document Format (ODF) και του PDF.

Μια δημοσίευση στο WSUS Product Team blog επίσης αναφέρει βελτιώσεις στην επίδοση του Outlook και στην αξιοπιστία του ημερολογίου, σημαντικές διορθώσεις για τα γραφήματα στις βασικές εφαρμογές του Office, τη δυνατότητα αφαίρεσης των service packs με χρήση ενός εργαλείου απεγκατάστασης, έναν αριθμό βελτιώσεων που απαιτήθηκαν από πελάτες στα προϊόντα Office Server και, όπως συνηθίζεται στα service packs, θα περιέχει όλες τις προηγουμένως διατεθειμένες διορθώσεις για τα προϊόντα της οικογένειας Office 2007.

Πηγή: TechSpot

To Gmail υποστηρίζει επιτέλους εικόνες


Πηγή:http://www.digitalnews.gr

Υλοποιήθηκε επιτέλους η δυνατότητα ενσωμάτωσης εικόνας στο σώμα ενός email, στο Gmail. Η λειτουργία μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω του Google Labs, του χώρου όπου πειραματίζονται οι προγραμματιστές της Google για διάφορες νέες προσθήκες και βελτιώσεις. Οι περισσότερες υπηρεσίες email έδιναν αυτή τη δυνατότητα εδώ και χρόνια, αλλά οι χρήστες του Gmail έπρεπε να στέλνουν τις εικόνες σαν συνημμένα αρχεία.

Τώρα αρκεί να ενεργοποιήσουν το “Inserting images” από το Google Labs που βρίσκεται στην καρτέλα Settings. Οι εικόνες μπορούν να ενσωματωθούν με δύο τρόπους, είτε με upload από τον υπολογιστή του χρήστη, είτε μέσω URL από κάποιο site.

Οι ιδρυτές του Skype το θέλουν πίσω...


Πηγή:http://www.digitalnews.gr

Οι ιδρυτές της δημοφιλούς υπηρεσίας VoIP, Skype, θέλουν πίσω την εταιρία τους. Πρόσφατα, το ebay εξαγόρασε το Skype με σκοπό να το αξιοποιήσει μέσα στο site του για την επικοινωνία των πωλητών και αγοραστών. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, μιας και ο παραδοσιακός τρόπος επικοινωνίας μέσω του email φαίνεται να δουλεύει αρκετά καλά. Έτσι οι ιδρυτές του Skype θέλουν να κάνουν προσφορά για να το αγοράσουν πάλι.

Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για το αν οι ιδρυτές έχουν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με το ebay, ούτε για πιθανή τιμή εξαγοράς. Διάφοροι αναλυτές θέλουν το eBay να πουλάει ή το Skype ή το Paypal ώστε να τους δώσει κάποιο μερίδιο.

Οι 'παγίδες' του οβελία

Πηγή:http://www.iatronet.gr

Γράφει: Κολοτούρου Μαρία, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

Το Πάσχα στη χώρα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κραιπάλη του οβελία, η οποία επιβεβαιώνεται και από την κατά 30% αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία τη μέρα εκείνη.

Και επειδή ο απολογισμός του Πασχαλινού τραπεζιού είναι οδυνηρός, τόσο από άποψη ενεργειακής πρόσληψης όσο και από άποψη ποιότητας (πολλά κορεσμένα λιπαρά, διαιτητική χοληστερόλη και αλάτι), ιδού μερικές συμβουλές που μπορούν να σας γλιτώσουν θερμίδες, στομαχόπονους και άλλες πασχαλινές ‘παρενέργειες’:

  • Μην παραλείψετε το πρωινό (π.χ. 1 ποτήρι γάλα ή χυμός με 1-2 κουλουράκια ή 1 λεπτή φέτα τσουρέκι). Διαφορετικά, μέχρι το μεσημέρι θα πεινάτε τόσο, που δεν θα είναι εύκολο να ελέγξετε τι και πόσο θα φάτε.
  • Προτιμήστε κατσίκι αντί για αρνί (έχει λιγότερο λίπος).
  • Αποφύγετε την πέτσα και το τσιμπολόγημα (από τη σούβλα, ή από περιφερόμενα κεράσματα).
  • Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτο (κατά προτίμηση μικρό). Έτσι, θα έχετε οπτική εικόνα της ποσότητας που καταναλώσατε.
  • Γεμίστε το μισό πιάτο με σαλάτα και το υπόλοιπο με ένα κομμάτι κρέας όσο η παλάμη σας και μικρή ποσότητα από 2-3 άλλα φαγητά που σας αρέσουν (π.χ. κοκορέτσι, πατάτες, πίτα).
  • Αποφύγετε το πολύ ψωμί ή περιοριστείτε σε 1 λεπτή φέτα.
  • Προσοχή στο αλκοόλ. Η συντεινόμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2 ποτά για τους άντρες και 1 για τις γυναίκες. Μπορείτε να αραιώσετε το κρασί με λίγη σόδα, ώστε να φαίνεται περισσότερο.
  • Αν θέλετε να πιείτε κάποιο αναψυκτικό, επιλέξτε τη light εκδοχή του, χωρίς όμως να ξεχνάτε ότι το νερό είναι η καλύτερη επιλογή.
  • Τρώτε αργά και αφήστε τον εαυτό σας να ευχαριστηθεί τη συντροφιά και το γιορτινό κλίμα.
  • Μετά το γεύμα, κάνε μια βόλτα με τα πόδια.
  • Φροντίστε το επόμενο γεύμα να είναι ελαφρύ.

Αν τελικά ενδώσετε και φάτε λίγο παραπάνω, φροντίστε την εβδομάδα μετά το Πάσχα να είστε προσεκτικοί: καταναλώστε περισσότερα λαχανικά, φρούτα, ελαφριές σούπες και ψάρι και λιγότερο κρέας, πίτες, βαριές σάλτσες και τηγανιτά. Επίσης, αν σας περισσέψει πολύ φαγητό, κρατήστε λίγο και μοιράστε το υπόλοιπο σε συγγενείς και φίλους. Σε τελική ανάλυση, καλύτερα να πάει στα σκουπίδια παρά να γίνει λίπος στο σώμα σας.

Καλό Πάσχα!

Συναγερμός στα νοσοκομεία της χώρας για το μικρόβιο κλεμπσιέλλα

Πηγή:http://www.paidiatros.gr

Αθήνα — Συναγερμός έχει σημάνει στους λοιμωξιολόγους για την ύπαρξη του θανατηφόρου μικροβίου κλεμπσιέλλα σε μονάδες εντατικής θεραπείας πολλών νοσοκομείων της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου «Αττικόν» ενημέρωσαν τη Μ.Δευτέρα για τον κίνδυνο τους γιατρούς, κάνοντας λόγο για δέκα νεκρούς. Ο διοικητής του νοσοκομείου Χρήστος Ροϊλός δήλωσε ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα με το μικρόβιο και πως δεν είναι δυνατό να διευκρινιστεί εάν οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από αυτό, καθώς είχαν βεβαρημένη κλινική εικόνα.

Για πρωτοφανή κατάσταση κάνει λόγο ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επιστημονικά υπεύθυνος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, οι ελληνικές αρχές αναμένεται να κάνουν σχετική δημοσίευση την ερχόμενη εβδομάδα στην ευρωπαϊκή επιστημονική έκδοση για τα μεταδοτικά νοσήματα (Εurosurveillance):

«Είναι πρωτόγνωρο το γεγονός ότι το μικρόβιο έχει εντοπιστεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμη και στα μικρά επαρχιακά. Οι εθνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ, προκειμένου να διευκρινιστεί εάν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος του μικροβίου, που είχε προκαλέσει θανάτους στο παρελθόν».

Άρχισε η απόσυρση των XP

Πηγή:http://www.pcw.gr

Όπως ήταν προγραμματισμένο, η Microsoft Corp., ξεκίνησε σήμερα τη περίοδο απόσυρσης των Windows XP και το δημοφιλές λογισμικό θα μπει στη φάση «παρατεταμένης υποστήριξης».


Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, στις 14 Απριλίου τα Windows XP θα μεταβούν στη φάση παρατεταμένης υποστήριξης, όπως είχε προγραμματιστεί.

Η ολοκληρωμένη υποστήριξη της Microsoft, η οποία συνήθως προσφέρεται για μόνο πέντε χρόνια, για τα XP έχει τρέξει επτά, κυρίως λόγω του μεγάλου κενού μεταξύ του συγκεκριμένου λογισμικού και των Vista.

Σύμφωνα με τη Microsoft, αυτή η μετάβαση σημαίνει ότι πλέον θα παραχωρείται υποστήριξη επί πληρωμή και τα διορθωτικά θα προσφέρονται μόνο με αντίτιμο και μόνο στους πελάτες που θα έχουν αγοράσει το πακέτο Extended Hotfix Support.

Η εταιρεία θα συνεχίσει να εκδίδει δωρεάν updates ασφαλείας για τα XP μέχρι τις 8 Απριλίου του 2014.

Την Παρασκευή 17 Aπριλίου αναμένεται η απόφαση του σουηδικού δικαστηρίου για το Pirate Bay

Πηγή:http://www.adslgr.com/forum/

Ένας εκ ιδρυτών του δημοφιλούς site The Pirate Bay δήλωσε αισιόδοξος για την απόφαση του δικαστηρίου που αναμένεται την Παρασκευή 17 Απριλίου. Ο Peter Sunde είπε χαρακτηριστικά:

"Είμαστε σχετικά σίγουροι για την νίκη". Συνέχισε δηλώνοντας πως ακόμα και αν καταδικαστεί, τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι, η λειτουργία της ιστοσελίδας θα συνεχίσει κανονικά.

Υπενθυμίζουμε πως το Pirate Bay είναι ένα από πιο δημοφιλή site παγκοσμίως σχετικά με προγράμματα ανταλλαγή αρχείων (p2p). Τον Φεβρουάριο του 2009 μετρούσε 22.000.000 ταυτόχρονους επισκέπτες. Ιδρυτές του Pirate Bay, το 2003, είναι οι Frederik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundstrom και Peter Sunde. Στην ιστοσελίδα δεν φιλοξενείται καθοιονδήποτε τρόπο υλικό ή αρχεία που προστατεύονται από διατάξεις σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία. Αντιθέτως μπορεί κάποιος να βρει links για αρχεία torrent και έτσι να κατεβάσει το αντίστοιχο περιεχόμενο από τα p2p δίκτυα.

Εκπρόσωποι της μουσικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας καθώς και των εταιρειών video games διεκδικούν από τους 4 κατηγορούμενους περίπου 10.5 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη από 10 εκατομμύρια παράνομα κατεβάσματα που έγιναν από το Pirate Bay.

Oι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παροχή βοήθειας στο να κατασταθεί διαθέσιμο υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα ενώ η αρχική κατηγορία ήταν η παροχή βοήθειας στην παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων. Η αρχική κατηγορία μετατράπηκε την δεύτερη μόλις μέρα της δίκης.

Οι κατηγορούμενοι επανέλαβαν κατά την διάρκεια της ακρόασης πως οι ενέργειες τους είναι σύννομες με την σουηδική νομοθεσία αφού προσφέρουν υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο νόμιμα όσο και παράνομα. Ο P. Sunde υπογράμμισε σε δήλωση του στο BBC:
"Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως δεν έχουμε πράξει τίποτα παράνομο για τους νόμους τους Σουηδίας. Δεν διαμοιράζουμε αρχεία. Απλώς παραθέτουμε τα links για αυτά. Το Pirate Bay θα εξακολουθήσει να λειτουργεί κανονικά. Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί ακόμα και αν χάσουμε την δίκη, για μία πλειάδα λόγων και γιατί απλώς θα ασκήσουμε έφεση."
Κατά την τελευταία μέρα της ακροαματικής διαδικασίας ο Jonas Sjostrom, πρόεδρος της Ένωσης Ανεξάρτητων Μουσικών Παραγωγών της Σουηδίας δήλωσε:
"Έχουμε κουραστεί αλλά και αηδιάσει από υπηρεσίες όπως το Pirate Bay που δεν κατανοούν ούτε σέβονται την κοινότητα των δημιουργών αλλά αντιθέτως έχουν στο βάθος τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα."
Εάν οι 4 κατηγορούμενοι κηρυχθούν ένοχοι θα αντιμετωπίσουν χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης.

Η γραπτή ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου θα εκδοθεί την Παρασκευή 17 Απριλίου.

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Η Microsoft θα δώσει τον IE8 μέσω του Windows Update

Πηγή:http://www.digitalnews.gr

Είναι περίπου μία εβδομάδα που η Microsoft ξεκίνησε να προωθεί τον νέο Internet Explorer 8 μέσω των αναβαθμίσεων των Windows για πελάτες που είχαν εγκαταστήσει προηγούμενες δοκιμαστικές εκδόσεις του προγράμματος. Τώρα όμως ετοιμάζεται να ξεκινήσει να στέλνει ενημερώσεις σε χρήστες που έχουν παλιότερες εκδόσεις του browser όπως τον Internet Explore 7 ή 6. H αναβάθμιση θα ξεκινήσει την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου για χρήστες που τρέχουν Windows XP, Vista, Server 2003 και Server 2008.

Η Microsoft θα δώσει τις ενημερώσεις σιγά σιγά σε φάσεις οπότε μπορεί να μην έρθει σε όλους αμέσως. Φυσικά και κάποιος μπορεί να κατεβάσει αμέσως και να εγκαταστήσει τον νέο browser. Αλλά τι γίνεται αν κάποιος δεν θέλει τον νέο browser? Αυτός θα κατέβει μέσω του Windows Update αλλά θα χρειαστεί επιβεβαίωση του χρήστη για την εγκατάσταση.

Πηγή
DownloadSquad

H ανωνυμία κερδίζει χιλιάδες «υπογραφές»


Πηγή:http://www.pcw.gr
Τις 100 χιλιάδες εγγραφές έχει ήδη ξεπεράσει η νέα υπηρεσία του The Pirate Bay, Ipredator, που έρχεται να καλύψει τα ίχνη κρύβοντας την IP διεύθυνση απο τις αρχές, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας.
Την περασμένη Τετάρτη η Σουηδία ψήφισε νόμο που επιτρέπει στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα που έχουν σχέση με χρήστες που εμπλέκονται σε παράνομο διαμοιρασμό αρχείων. Το νομοσχέδιο αυτό προκάλεσε πρωτόγνωρη πτώση της τάξης του 30% στη χρήση του διαδικτύου στη Σουηδία!
Μέχρι τώρα 113.000 χρήστες του Pirate Bay έχουν εγγραφεί στη νέα υπηρεσία Ipredator εκ των οποίων το 80% βρίσκεται στη Σουηδία. Η υπηρεσία ήταν να ξεκινήσει την πρώτη Απριλίου αλλά η αναπάντεχα μεγάλη ζήτηση προκάλεσε καθυστέρηση.
Η υπηρεσία Ipredator είναι ουσιαστικά ένα Virtual Private Network (VPN) το οποίο κρατάει κρυφη την IP address που δίνεται απο τον ISP, προσφέροντας μία δεύτερη που παρέχει το συγκεκριμένο δίκτυο.
Η διαφορά της Ipredator απο άλλες υπηρεσίες που προσφέρουν ανωνυμία στην πλοήγηση στο διαδίκτυο, έγκειται στο γεγονός οτι το Pirate Bay δεν θα κρατάει αρχείο των δεδομένων της, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο όποιον προσπαθήσει να βρεί λεπτομέρειες σχετικά με την ανταλλαγή των αρχείων.

Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Συμφωνία εξαγοράς των Netone & Αlgonet από την On Telecoms

Δελτίο Τύπου: Η ΟΝ Telecoms προχώρησε σε συμφωνία με τους μετόχους και τις Διοικήσεις των Εταιριών NetOne A.E. και Αlgonet Α.Ε. για την εξαγορά των ανωτέρω Παρόχων με προσφορά νέων μετοχών που θα εκδοθούν για αυτό το σκοπό. Η εξαγορά θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες με την πραγματοποίηση των σχετικών νομικών διαδικασιών και διαδικασιών ελέγχου.

Η ON Telecoms με σκοπό την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού της προγράμματος, αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα και σε νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, και για αυτό το λόγο έχει συμφωνήσει με ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη συμμετοχή τους σ’αυτή με την καταβολή μετρητών ύψους 10 εκ.ευρώ.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΝ Telecoms κατά 26,3 εκ. ευρώ, από τους υπάρχοντες μετόχους της, με την πιστοποίηση της καταβολής των σχετικών κεφαλαίων.

Η νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της ΟΝ Telecoms και η διεύρυνση της πελατειακής και μετοχικής της βάσης, θα αποτελέσουν ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην πορεία της που ξεκίνησε πριν 2 περίπου χρόνια με την παροχή στο κοινό καινοτόμων υπηρεσιών Τηλεφωνίας, γρήγορου και αξιόπιστου Internet και Ψηφιακής τηλεόρασης, και που σε συνδυασμό με τη σύγχρονη υποδομή του δικτύου της άλλαξαν το τοπίο των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

Η ON Telecoms, σήμερα, με πιο ισχυρή θέση στην αγορά και με νέα προϊόντα και υπηρεσίες παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συγκλίσεις στο κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και των Ευρυζωνικών υπηρεσιών, με σκοπό να λειτουργήσει ως καταλύτης στο ελληνικό Τηλεπικοινωνιακό γίγνεσθαι.

Τα Windows XP δεν θα αναβαθμίζονται στα 7


Πηγή:http://www.digitalnews.gr

Η Microsoft επιβεβαιώνει μια αναμενόμενη εξέλιξη, ότι δηλαδή οι χρήστες των Windows XP δεν θα μπορούν να αναβαθμίσουν το λειτουργικό τους σύστημα στα Windows 7 και θα χρειάζονται μία καθαρή εγκατάσταση. Η επιβεβαίωση έγινε το blog Engineering Windows 7, που καλύπτει τις τρέχουσες εξελίξεις στην πορεία ανάπτυξης του επόμενου λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Το post αυτό δείχνει ότι η Microsoft ποτέ δεν είχε σχέδιο για την κατασκευή μεθόδου εγκατάστασης των Windows 7 από τα XP.

“Καταλάβαμε ότι το να ξεκινήσουμε ένα project αναβάθμισης από τα Windows XP θα ήταν μία διαδικασία που δεν θα είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Απλά υπάρχουν τόσες μεγάλες διαφορές στο πως τα PC ρυθμίζονται πλέον (applets, υποστήριξη hardware, μοντέλο ανάπτυξης drivers κλπ), που η μεταφορά όλων αυτών των στοιχείων σε μία εγκατάσταση Windows 7 θα είχε σαν αποτέλεσμα χαμηλότερες επιδόσεις και χειρότερη εμπειρία χρήσης του νέου συστήματος”.

Μολυνθήκατε από τον Conflicker?

Πηγή:http://www.digitalnews.gr

Πρόσφατα έγινε πολύς ντόρος για το κακόβουλο worm conflicker, που υποτίθεται ότι θα ενεργοποιούνταν και θα έπαιρνε εντολές από την δημιουργό του στις 1 Απριλίου και ότι έχει μολύνει χιλιάδες υπολογιστές. Τελικά φαίνεται πως δεν συνέβη κάτι από τα παραπάνω αλλά αρκετοί υπολογιστές φαίνεται πως είναι μολυσμένοι και πως όλο και περισσότεροι μολύνονται καθημερινά. Μία ομάδα ανθρώπων που δημιούργησαν το Conflicker Group, έχουν δημιουργήσει ένα test που μπορεί σε ένα δευτερόλεπτο να καταλάβετε αν έχετε μολυνθεί από το worm, χωρίς να κατεβάσετε και χωρίς να εγκαταστήσετε τίποτα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να επισκεφτείτε ένα site.

Το τεστ βασίζεται στο ότι ο Conflicker φαίνεται να μπλοκάρει τις εικόνες από sites γνωστών εταιριών προστασίας υπολογιστών και λογισμικού antivirus. Έτσι απλά έχει δημιουργηθεί ένας πίνακας που “τραβάει” εικόνες από μερικά τέτοια sites. Αν εσείς βλέπετε όλες τις εικόνες τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όχι, τότε ακολουθείστε τις οδηγίες.

Κάντε το test

Συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ για καταχρηστικούς όρους που επιτρέπουν αυθαίρετες αυξήσεις νοσοκομειακών ασφαλίστρων

Πηγή:http://www.ekpizo.gr

Η ΕΚΠΟΙΖΩ, συνεχίζοντας τον αγώνα της για διαφάνεια στην ιδιωτική ασφάλιση κατέθεσε μία νέα συλλογική αγωγή κατά μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας (GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ) για τη χρήση καταχρηστικών όρων στις ασφαλίσεις νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής κάλυψης που επιτρέπουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα ασφάλιστρα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τη νομολογία του Αρείου Πάγου, οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να μνημονεύουν στις συμβάσεις τους συγκεκριμένα και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια, με βάση τα οποία θα επιτρέπεται να αναπροσαρμόζεται κατά τη διάρκεια της σύμβασης το ασφάλιστρο. Την υποχρέωσή τους αυτή καταστρατηγούν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες, περιοριζόμενες στις συμβάσεις τους σε εντελώς αόριστες αναφορές, που αφήνουν το δρόμο ανοικτό για μονομερή διαμόρφωση του ασφαλίστρου. Έτσι, οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται κάθε χρόνο με σημαντικά μεγαλύτερες και συχνά πολλαπλάσιες του πληθωρισμού αυξήσεις. Ενώ συνάπτουν μία σύμβαση για νοσοκομειακή κάλυψη που θεωρούν ότι μπορούν να ανταποκριθούν με βάση το εισόδημά τους, στην πορεία αιφνιδιάζονται από υπέρμετρες αυξήσεις και η εξυπηρέτηση του συμβολαίου γίνεται δυσβάστακτη.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες, σε περίπτωση που διατηρούν την εύλογη δυνατότητα αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου, να ακολουθούν κριτήρια ευρέως προσβάσιμα στο καταναλωτικό κοινό.

Τέτοια είναι λ. χ. ο τιμάριθμος ή ακόμα ειδικότερα ο υποδείκτης Υγείας, όπως αυτός δημοσιεύεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος. Η μετάβαση εξάλλου σε άλλη ηλικιακή κατηγορία θα μπορούσε ομοίως να δικαιολογεί αυξήσεις, θα πρέπει όμως αυτές να προσδιορίζονται στο συμβόλαιο, ώστε να τις γνωρίζει ο καταναλωτής κατά το χρόνο που συνάπτει τη σύμβαση. Οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να περιγράφουν με σαφήνεια και διαφάνεια τον τρόπο αναπροσαρμογής του ασφαλίστρου, ώστε να μην εκμεταλλεύονται και να αιφνιδιάζουν τους ασφαλισμένους με αδικαιολόγητες και αυθαίρετες αυξήσεις.

Με την παραπάνω συλλογική αγωγή η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά την απαγόρευση τέτοιων όρων που κατά κόρον χρησιμοποιούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η απόφαση που εκδίδεται επί συλλογικής αγωγής ισχύει άλλωστε έναντι όλων των ασφαλιστικών εταιρειών που χρησιμοποιούν τους ίδιους καταχρηστικούς όρους. Η αγωγή θα συζητηθεί ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την 4η Μαΐου 2009.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές που διατηρούν ασφαλιστήρια συμβόλαια τόσο της παραπάνω εταιρείας (GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ) όσο και άλλων ασφαλιστικών εταιρειών, να επικοινωνήσουν μαζί της προκειμένου να είναι ακόμα πιο ευρύτερος και αποτελεσματικός ο παραπάνω αγώνας της.


Εκμετάλλευση του ονόματος του Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού".

Πηγή:http://www.hamogelo.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χαλκίδα, 23 Φεβρουαρίου 2009

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ
«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

Προ ολίγων ημερών πληροφορηθήκαμε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας υπάρχουν κρούσματα εκμετάλλευσης του ονόματος του Οργανισμού μας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε η περίπτωση ενός κυρίου ο οποίος παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος του Οργανισμού με το πρόσχημα ότι οι οικογένειες που επισκέπτεται έχουν «κερδίσει» κατόπιν «κλήρωσης» ενός εκδοτικού οίκου δώρα-βιβλία, για τα οποία οι οικογένειες θα πρέπει να καταβάλουν ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να γίνει η βιβλιοδεσία και η αποστολή τους στους τυχερούς!

Με αφορμή το προαναφερθέν περιστατικό, διαψεύδουμε κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμιξη του Οργανισμού μας στην υποτιθέμενη κλήρωση. «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» δεν βγαίνει στο δρόμο και ούτε από πόρτα σε πόρτα για να κάνει έρανο. Οι χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση των σκοπών του, γίνονται μόνο με κατάθεση σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, στα γραφεία μας ή στους χώρους μας. Να επισημάνουμε ότι για κάθε δωρεά, ανεξαρτήτως ποσού, ή για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή, εκδίδεται νόμιμη διάτρητη απόδειξη με το σήμα «του Χαμόγελου του Παιδιού».

Προς αποφυγήν άλλων παρόμοιων περιστατικών παρακαλούμε να επικοινωνείτε το συντομότερο δυνατό με τα παρακάτω τηλέφωνα:

Το Χαμόγελο του Παιδιού

Στουρνάρη 16, 106 83 Αθήνα

Τηλ: 210 3306140, Fax: 210 3843038

E mail: info@hamogelo.gr

Οινιάτου 7, 34 100 Χαλκίδα

Τηλ: 22210 79788, Fax: 22210 79198

E mail: halkida@hamogelo.gr


Παγωτό: Αγαπημένο και δροσιστικό

Πηγή:http://www.iatronet.gr

Τώρα που το καλοκαίρι είναι πλέον πολύ κοντά, επιθυμούμε περισσότερο δροσιστικές τροφές προκειμένου να ρίξουμε τη θερμοκρασία του σώματος μας και να αντεπεξέλθουμε στις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. Έτσι, διατροφικές επιλογές όπως οι χυμοί, τα φρούτα, τα γιαούρτια, το κρύο τσάι και τα μίλκ σέικ προτιμούνται ως σνακ μεταξύ των γευμάτων. Ένα άλλο αγαπημένο σνακ που προτιμούμε αυτή την εποχή είναι το παγωτό.

Το παγωτό αποτελείται κυρίως από γάλα, το οποίο ανάλογα με τον παρασκευαστή μπορεί να είναι φρέσκο ή σε μορφή σκόνης, ημίπαχο ή πλήρες. Εκτός από γάλα, το παγωτό μπορεί να περιέχει αυγά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη ή γλυκαντικά και αποξηραμένα φρούτα, σιρόπι ή ξηρούς καρπούς. Οι εταιρείες τροφίμων προκειμένου να βετιώσουν την υφή του παγωτού χρησιμοποιούν γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές.

Η θρεπτική αξία του παγωτού είναι υψηλή, αφού περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνες A, D και Ε, καζεΐνη (πρωτεΐνη γάλακτος) και υδατάνθρακες (όπως η λακτόζη). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το παγωτό περιέχει ικανοποιητική ποσότητα ασβεστίου. Αρκεί να σημειώσουμε πως 100 γρ. παγωτού περιέχουν 100-120 mg ασβεστίου, ποσότητα που καλύπτει το 10% των ημερήσιων αναγκών μας.

Ωστόσο, παρόλο που το παγωτό έχει πλούσια θρεπτική αξία, δεν παύει να αποδίδει 100 με 350 θερμίδες ανά 100 γρ. γεγονός το οποίο το έχει ενοχοποιήσει για αύξηση βάρους. Στην πραγματικότητα όμως η ασφαλής κατανάλωσή του (120γρ ως 3 φορές στην εβδομάδα) δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σιλουέττα μας.

Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τα είδη των παγωτών σε σπιτικό, τυποποιημένο και light.

To σπιτικό παγωτό είναι το πιο αγνό, καθώς κατά την παρασκευή του δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά, γι΄αυτό και έχει μικρότερη διάρκεια ζωής. Υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των θερμίδων, ανάλογα με την ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, οπότε οι διακυμάνσεις στις θερμίδες και τα λιπαρά είναι μεγάλες. Μπορεί να περιέχει 100-400 θερμίδες ανά 100γρ και 8-20γρ λιπαρών ανά 100γρ. Οι πιο χαμηλοθερμιδική επιλογή σπιτικού παγωτού είναι η γρανίτα που παρασκευάζεται από χυμό και φρούτα εποχής.

Το τυποποιημένο παγωτό έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω των σταθεροποιητών αλλά και των συντηρητικών που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες τροφίμων, αλλά παράλληλα βρίσκεται σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και γεύσεων. Η θερμιδική του αξία είναι ανάλογη με αυτή του σπιτικού παγωτού και η τιμή του κυμαίνεται από 1,5 έως 6 ευρώ τα 100γρ.

Τέλος, το light παγωτό έχει περίπου τα μισά λιπαρά και τα 2/3 των θερμίδων του κανονικού τυποποιημένο παγωτού. Ένα light παγωτό προσδίδει 4-8 γρ. λιπαρών ανά 100 γρ. και 80 με 170 θερμίδες. Προκειμένου να μειωθούν οι θερμίδες, τα light παγωτά παρασκευάζονται με ημιαποβουτυρωμένο γάλα, σοκολάτα γάλακτος και γλυκαντικές ουσίες αντί για ζάχαρη. Η τεχνολογία τροφίμων έχει εξελιχθεί τόσο που τα light παγωτά δεν υστερούν καθόλου σε γεύση σε σχέση με τα τυποποιημένα, παρά μόνο σε λιπαρά.

Συμπερασματικά, το παγωτό δεν είναι ένα απαγορευμένο έδεσμα, αλλά μια τροφή που αν καταναλωθεί στη σωστή ποσότητα και με τη συχνότητα που πρέπει μας δροσίζει, ενώ παράλληλα μας προσφέρει πλούσια θρεπτικά συστατικά.

Προτιμούμε λευκό ή μαύρο ψωμί για τα παιδιά;

Πηγή:http://www.iatronet.gr

Στα περισσότερα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών αρέσει το ψωμί και συνεπώς οι γονείς το χρησιμοποιούν στο πρωινό, στο κολατσιό τους ή και σαν συνοδευτικό με τα κυρίως γεύματα.

Η κατανάλωση ψωμιού ενδείκνυται σε αυτές τις ηλικίες, καθώς σύμφωνα με τις συστάσεις τα παιδιά χρειάζονται 6 μερίδες την ημέρα προϊόντων δημητριακών. Το εύλογο ερώτημα που γεννάται είναι αν θα πρέπει οι γονείς να προτιμούν το λευκό ή το ψωμί σίκαλης (ή ολικής αλέσεως) για τα παιδιά τους.

Μελετώντας τη θρεπτική αξία των 2 διαφορετικών ειδών ψωμιού, παρατηρούμε ότι σε περιεκτικότητα σε κάποια θρεπτικά συστατικά οι διαφορές είναι μικρές:

  • Θερμίδες: 40-70 kcal/ φέτα
  • Ολικό λίπος: 0,5-1 g/ φέτα
  • Χοληστερόλη: 0 mg/ φέτα
  • Νάτριο: 90-130 g/ φέτα
  • Πρωτεΐνη: 1,5-3 g/ φέτα

Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται στην περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ασβέστιο, με το μαύρο ψωμί να υπερτερεί. Επιπλέον, το μαύρο ψωμί είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνη B6, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φυλικό οξύ, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Το ψωμί σικάλεως και ολικής αλέσεως είναι πολύ πλουσιότερο σε φυτικές ίνες και αυτό αποτελεί τη σημαντικότερη διαφορά με το λευκό ψωμί. Η δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες συστήνεται για όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας και ειδικά για τα παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα με δυσκοιλιότητα.

Από την άλλη πλευρά, τα λευκά ψωμιά περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου, απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη των οστών των παιδιών. Σε περιπτώσεις παιδιών που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών, το ψωμί είναι μια καλή εναλλακτική πηγή ασβεστίου με σχετικά υψηλή βιοθιαθεσιμότητα.

Όπως γίνεται αντιληπτό και τα 2 είδη ψωμιού φέρουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και η απόφαση για το τι είδος ψωμιού πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά ηλικίας 3-6 ετών είναι δύσκολη.

Πολύ σημαντικό είναι οι γονείς να είναι εξοικιωμένοι με τη σήμανση τροφίμων, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίσουν το ψωμί που περιέχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε δυο πολύ βασικά συστατικά για τη διατροφή των παιδιών: τις φυτικές ίνες και το αβέστιο. Πρέπει ωστόσο το ψωμί που θα πληρεί την προϋπόθεση αυτή να είναι εύληπτο και εύγεστο.

Συμπερασματικά, ένα ψωμί σικάλεως ή ολικής αλέσεως που είναι εμπλουτισμένο σε ασβέστιο και έχει καλή γεύση αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Συνεπώς, η εκπαίδευση στην ανάγνωση και σωστή κατανόηση της σήμανσης τροφίμων είναι απαραίτητη για τους γονείς. Προσοχή πρέπει να δίνεται στο γεγονός οτι κάποιες εταιρίες ορίζουν σαν μερίδα τις δυο φέτες ψωμί, ενώ κάποιες άλλες τη μια φέτα ψωμί.