Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Πρωτοποριακή μεταμόσχευση ολόκληρου οργάνου

Πηγή:http://www.paidiatros.gr/index.php

Γιατροί στην Ισπανία πραγματοποίησαν μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση ολόκληρου οργάνου --μιας τραχείας-- το οποίο δημιούργησαν από βλαστοκύτταρα της ίδιας της ασθενούς, ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
Η Κλάουντια Καστίγιο, μια 30χρονη Κολομβιανή, υποβλήθηκε στην πρωτοποριακή επέμβαση τον Ιούνιο σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης και σήμερα χαίρει άκρας υγείας, σύμφωνα με τη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Βρετανικές εφημερίδες χαιρετίζουν σήμερα το επίτευγμα χαρακτηρίζοντάς το "θαύμα" και "επανάσταση".
Επιστήμονες από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ειδικοί από την Ιταλία συμμετείχαν σ` αυτό το "πανευρωπαϊκό" πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να καταστήσει υπόθεση ρουτίνας τη δημιουργία οργάνων "στα μέτρα" κάθε ασθενούς σταματώντας έτσι τη χρήση φαρμάκων κατά της απόρριψης των μοσχευμάτων, σύμφωνα με την επιθεώρηση The Lancet.
Για να δημιουργήσουν τη νέα αεραγωγό οδό του πνεύμονα, οι γιατροί πήραν μια τραχεία από δωρητή, έναν ασθενή που είχε πρόσφατα πεθάνει. Χρησιμοποίησαν ισχυρά χημικά και ένζυμα για να αφαιρέσουν όλα τα κύτταρα από την τραχεία του δωρητή, αφήνοντας μόνο το πλαίσιο του ιστού που είναι φτιαγμένο από κολλαγόνο.
Έτσι είχαν τη δυνατότητα να γεμίσουν την τραχεία του δωρητή με κύτταρα από το μυελό οστών της ίδιας της Καστίγιο.
Έπειτα από καλλιέργεια τεσσάρων ημερών στο εργαστήριο, η τραχεία του δωρητή που είχε πλέον καλυφθεί με τα κύτταρα της Καστίγιο ήταν έτοιμη να μεταμοσχευθεί στην ασθενή.
"Φοβόμουν πολύ. Πριν απ` αυτή την επέμβαση, είχαμε κάνει αυτή τη δουλειά μόνο με χοίρους", δήλωσε ο καθηγητής Πάολο Μακιαρίνι της Νοσοκομειακής Κλινικής της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, που πραγματοποίησε την επέμβαση.
"Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα", τόνισε προσθέτοντας πως η ασθενής "απολαμβάνει τώρα μια φυσιολογική ζωή".
Ο δρ. Μάτιν Μπίρτσολ, καθηγητής Χειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος βοήθησε να αναπτυχθούν τα κύτταρα για τη μεταμόσχευση, δήλωσε ότι η επέμβαση αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός.
Ο δρ. Μπίρτσολ προέβλεψε ότι σε 20 χρόνια σχεδόν όλες οι μεταμοσχεύσεις οργάνων θα μπορούν να γίνονται μ` αυτό τον τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: