Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β προσφέρει προστασία για τουλάχιστον 20 έτη

Πηγή:http://www.paidiatros.gr

Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης δείχνουν ότι το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β, που χορηγείται για την προστασία του πληθυσμού έναντι της λοίμωξης από έναν ιό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ηπατική βλάβη και καρκίνο, ενδέχεται να προσφέρει ανοσία για περισσότερο από μια εικοσαετία.

Το 1981, ο Dr. Brian J. McMahon και οι συνεργάτες του χορήγησαν τρεις δόσεις του εμβολίου σε 1.500 ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών, που ανήκαν στον αυτόχθονο πληθυσμό της Αλάσκας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από το 1981 που εγκρίθηκε η χρήση του εμβολίου της ηπατίτιδας Β στις ΗΠΑ, ο ιός πρόσβαλλε περίπου έναν στους δώδεκα αυτόχθονες κατοίκους της Αλάσκας.

Το 2003, η ομάδα των ερευνητών κατόρθωσε να εντοπίσει περίπου 500 άτομα από εκείνα που είχαν εμβολιασθεί και τα εξέτασε προκειμένου να διαπιστώσει εάν εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν ενδείξεις ανοσολογικής απόκρισης. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι πάνω από το ήμισυ των ατόμων αυτών (60%) συνέχιζαν να παρουσιάζουν ανοσία έναντι του ιού.

Προκειμένου να διερευνήσουν εάν και τα υπόλοιπα εμβολιασμένα άτομα (40%) συνέχιζαν να έχουν ανοσία, οι ερευνητές τούς χορήγησαν μια αναμνηστική δόση του εμβολίου ώστε να προσομοιώσουν τη λοίμωξη και διαπίστωσαν ότι πάνω από 80% εξ αυτών παρουσίασαν ανοσολογική απόκριση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, συνολικά πάνω από 90% της αρχικής ομάδας εμβολιασμένων διέθετε υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β.

Τα ευρήματα της μελέτης, που παρουσιάσθηκαν στο Journal of Infectious Diseases, δείχνουν ότι «επί του παρόντος δεν ενδείκνυται η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β», κατέληξαν οι επιστήμονες.

Πηγή: Reuters Health

Δεν υπάρχουν σχόλια: