Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Οδηγός Επιβίωσης για τον Καύσωνα

Πηγή:http://www.greenpeace.org/greece/news/heatwave-kit

Αν δεν είστε από τους τυχερούς που βρίσκονται για διακοπές σε κάποιον δροσερό καλοκαιρινό προορισμό, τη στιγμή που ο καύσωνας “χτυπά” τις μεγαλουπόλεις, υπάρχουν κάποια πολύ απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για περάσουν οι πιο θερμές μέρες του καλοκαιριού, όσο γίνεται πιο ευχάριστα για σας και το περιβάλλον!

Χαλαρώστε, ντυθείτε ελαφρά, πιείτε πολύ νερό και φάτε πολλά φρούτα και λαχανικά.
Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας τις ημέρες του καύσωνα και μην καταπονείτε τον οργανισμό σας με άσκοπες διαδρομές, ειδικά τις πιο ζεστές ώρες και υπερβολική εργασία. Ιδίως οι πιο ευπαθείς ομάδες (έγκυες, παιδιά, ηλικιωμένοι) θα πρέπει να επιδείξουν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή.
Περάστε χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπάτε.
Αν πρέπει να μείνετε σπίτι, μη μένετε μόνοι σας. Αντί να κάθεστε στο σαλόνι σας παρέα με το κλιματιστικό, καλέστε τους φίλους σας και δροσιστείτε παρέα. Θα έχετε αποτρέψει τη λειτουργία των κλιματιστικών που θα είχε χρησιμοποιήσει η παρέα σας.
Νυχτερινές εξορμήσεις στην παραλία.
Αν δεν ονειρεύεστε να περάσετε την υπόλοιπη μέρα σας μετά τη δουλειά στον καναπέ του σπιτιού σας βλέποντας τηλεόραση μέχρι να αποκοιμηθείτε, υπάρχουν πολλές κοντινές παραλίες που σας περιμένουν. Επισκεφτείτε μία από αυτές με τους δικούς σας ανθρώπους. Όταν θα γυρίσετε σπίτι το βράδυ, η θερμοκρασία θα είναι πια αισθητά μειωμένη και εσείς θα έχετε περάσει ένα δροσερό απόγευμα.

Πόσες πηγές θερμότητες έχετε στο σπίτι σας;
Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως (κοινοί γλόμποι), η ηλεκτρική κουζίνα, οι τηλεοράσεις και οι υπολογιστές αυξάνουν σημαντικά τη θερμοκρασία στους χώρους που ζείτε. Ο φούρνος και το σίδερο, θα σας ζεστάνουν αλλά και θα καταναλώσουν πολλή ενέργεια, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μπλακάουτ. Αποφύγετε τη χρήση τους!Τοποθετείστε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, και κλείστε τις συσκευές που δε χρειάζεστε πραγματικά.
Τοποθετήστε εξωτερικά σκίαστρα και τέντες.
Προσαρµόστε τα ανάλογα µε τον προσανατολισµό δηλαδή οριζόντια σκίαστρα για τα νότια ανοίγµατα και κατακόρυφα για τα ανατολικά και τα δυτικά.
Αερίστε τα δωµάτια τη νύχτα.
Ανοίξτε το βράδυ τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού, ούτως ώστε να κάνει “ρεύμα”. Κατεβάζετε τις τέντες σας κατά τη διάρκεια της ημέρας και ανεβάστε τις τη νύχτα για τον καλύτερο αερισμό του χώρου σας. Ο διαµπερής νυχτερινός δροσισµός µπορεί να µειώσει το ψυκτικό φορτίο ενός κτιρίου µέχρι 80%! Αυτό πρακτικά καθιστά τη λειτουργία κλιµατιστικού περιττή.
Εγκαταστήστε ανεμιστήρες οροφής.
Η χρήση των ανεµιστήρων οροφής ενισχύει τον αερισµό µε ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρασινίστε το σπίτι σας.
Φυτέψτε φυλλοβόλα δέντρα σε αυλές, κήπους, πεζοδρόµια, ακάλυπτους χώρους. Αφήστε αναρριχώµενα φυτά να αγκαλιάσουν πέργκολες και τοίχους και γεμίστε τις ταράτσες με φυτά. Θα έχετε περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι.
Προτιµάτε ανοιχτά χρώµατα για το βάψιµο των εξωτερικών σας τοίχων.
Αποµακρύνουν τη ζέστη.
Τι πρέπει να προσέχετε με τα κλιματιστικά;
Ξέρετε ότι η χρήση κλιματιστικού αυξάνει την εξωτερική θερμοκρασία; Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό, τόσο περισσότερο ζεσταίνουμε τον εξωτερικό χώρο, κάτι που με τη σειρά του μας κάνει να χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό ακόμα περισσότερο, να ζεσταίνεται ο εξωτερικός χώρος ακόμα περισσότερο...
Γι’ αυτό:
Μην υπερβάλλετε με το κλιματιστικό.
Το σπίτι σας δε χρειάζεται να έχει πολικές θερμοκρασίες. Ρυθμίστε το κλιματιστικό σας σε μία λογική θερμοκρασία, όχι χαμηλότερη 27 – 28oC, πάντα σε συνδυασμό με ανεμιστήρες. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε κλιματιστικό με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα.
Εσείς τι κλιματιστικό αγοράσατε;
Το πιο φθηνό ή το πιο οικονομικό; Τα κλιματιστικά είναι οι πιο ενεργοβόρες συσκευές του σπιτιού σας. Όταν αγοράζετε κλιματιστικό, επιλέξτε κλιματιστικό με ενεργειακή κλάση Α. Χωρίς να είναι απαραίτητα πιο ακριβό, καταναλώνει πολύ λιγότερο ρεύμα.
Μην πιστεύετε όσα σας λένε οι εταιρίες κλιματιστικών.
Δεν υπάρχουν οικολογικά κλιματιστικά στην Ελλάδα. Όσα διαφημίζονται ως οικολογικά εννοούν ότι δεν διαθέτουν ψυκτικά που να καταστρέφουν το όζον. Αυτό όμως δεν είναι επιλογή των εταιριών, αλλά συμβατική τους υποχρέωση που απορρέει από τη διεθνή νομοθεσία. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι σε αυτήν ακριβώς τη νομοθεσία αντιτίθονταν για πολλά χρόνια. Ωστόσο, τα ψυκτικά μέσα που διαθέτουν τα κλιματιστικά είναι ισχυρότατα αέρια του θερμοκηπίου (έως και 23.900 φορές ισχυρότερα από το διοξείδιο του άνθρακα) που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές. Τέλος μην ξεχνάτε ότι τα κλιματιστικά καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και ευθύνονται όχι μόνο για τα μπλακάουτ, αλλά και για τις εκπομπές εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: