Πηγή:http://www.ekpizo.gr
Τους τελευταίους μήνες γίνεται συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να επιτραπεί η εισαγωγή κοτόπουλων από την Αμερική, τα οποία είναι βουτηγμένα κυριολεκτικά σε κοκτέιλ χλωρίνης και άλλων χημικών ουσιών;
Η χρήση αυτών των ουσιών, γίνεται για την μείωση ή την θανάτωση παθογόνων μικροοργανισμών όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο στα πουλερικά και είναι η συνήθης πρακτική στις Η.Π.Α.
Αν αναρωτιέστε το γιατί και πώς διαβάστε περισσότερα…
Τι συμβαίνει στην Αμερική…
Η διαδικασία απολύμανσης ξεκινάει στο σφαγείο, όπου μετά την σφαγή τα πουλερικά ρίχνονται μέσα σε δεξαμενές νερού εμπλουτισμένο με μίγμα που αποτελείται από τις παρακάτω ουσίες :
• Διοξείδιο του χλωρίου
• Όξινο χλωριώδες νάτριο
• Φωσφορικό τρινάτριο
• Μίγμα υπεροξειδικών ενώσεων
Η διαδικασία αυτή γίνεται τόσο σε ολόκληρα όσο και σε τεμαχισμένα σφάγια.
Τι συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση…
Η Ε.Ε. έχει θεσπίσει κανονισμούς για την υγιεινή του κρέατος και οι οποίοι προβλέπουν ότι καμία άλλη ουσία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση μικροοργανισμών από την επιφάνεια των κρεάτων εκτός του πόσιμου νερού ή του ατμού. Η πρόβλεψη αυτή έγινε με σκοπό να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη χρήση χημικών ουσιών για την κάλυψη ενδεχόμενης μη τήρησης των απαιτούμενων κανόνων υγιεινής κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του κρέατος.
Πως ξεκίνησαν όλα… και πού κατέληξαν…
Από το 1997 έχει απαγορευτεί στην Ε.Ε. η εισαγωγή πουλερικών από τις Η.Π.Α. λόγω της απολύμανσής τους με χημικές ουσίες που περιέχουν χλώριο.
Όλα αυτά τα χρόνια οι προσπάθειες των Αμερικάνων να επιτραπεί η εισαγωγή αυτών των πουλερικών στην ευρωπαϊκή αγορά είχαν αποβεί άκαρπες.
Τελευταία όμως φαίνεται ότι, ενώ η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζει να τάσσεται κατά της άρσης της απαγόρευσης εισαγωγής τους στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιο συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρός της Φερχόϋγκεν, έχει αντίθετη άποψη αφού τον Μάιο κατέθεσε πρόταση που αφορούσε την έγκριση εισαγωγής στην Ε.Ε. αυτών των πουλερικών μετά από αίτημα των Η.Π.Α. σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των τεταμένων εμπορικών σχέσεων.
Στις 2 Ιουνίου, η Μόνιμη Επιτροπή για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε την πρόταση αυτή της Επιτροπής και στις 19 Ιουνίου, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ψήφισμά του, αποδοκίμασε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση της απαγόρευσης και καλεί με την σειρά του το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, να την απορρίψει
Βάσει των τυποποιημένων ευρωπαϊκών διαδικασιών για λήψη αποφάσεων, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να προωθηθεί χωρίς καθυστέρηση στο Συμβούλιο Υπουργών και αυτό να αποφασίσει εντός 3 μηνών από την παραλαβή της…όμως ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φερχόϋγκεν έχει μπλοκάρει αυτήν την διαδικασία, προσπαθώντας να καθυστερήσει την τελική απόφαση της ΕΕ!..
Ποια είναι η άποψη των Ευρωπαίων..
Οι καταναλωτές, οι κτηνοτρόφοι και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ευρώπη δηλώνουν ότι εφόσον τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής κατά την διάρκεια της παραγωγής, επεξεργασίας, μεταφοράς και διάθεσης του κρέατος στην αγορά, δεν απαιτείται η συγκεκριμένη μέθοδος απολύμανσης και υιοθετούν την στρατηγική της Ευρώπης που βασίζεται στην αρχή «Η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία» και η οποία έχει αποδειχτεί πιο αποτελεσματική για την ασφάλεια του κρέατος.
Και δεν έχουν άδικο! Έρευνες και αναλύσεις που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι παρά την χρήση αντιμικροβιακών ουσιών, η συχνότητα εμφάνισης παθογόνων μικροοργανισμών στο κρέας των πουλερικών δεν έχει μειωθεί στις Η.Π.Α., ενώ αντίθετα στην Ευρώπη με το υπάρχον σύστημα υγιεινής τα ποσοστά είναι πολύ μικρότερα!! Εξάλλου, η απολύμανση στο τέλος της παραγωγικής διαδικασίας δεν είναι αποτελεσματική εάν δεν έχουν τηρηθεί οι κατάλληλοι κανόνες υγιεινής καθ’ όλη την διάρκεια αυτής.
Οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία που μπορεί να εμφανιστούν από την εφαρμογή μιας τέτοιας πρακτικής έχουν να κάνουν με:
- την ανορθόδοξη χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών (λάθος ποσότητες, θερμοκρασία,
ακατάλληλη μίξη των ουσιών μεταξύ τους, μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος επαφής
τους με το κρέας)
- την επιβάρυνση του κρέατος με χημικές ουσίες που θα παραμείνουν σ’ αυτό
- την μη ικανοποιητική καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών, εφόσον δεν θα
έχει ληφθεί κανένα άλλο μέτρο υγιεινής στα προηγούμενα στάδια της αλυσίδας
παραγωγής.
Επίσης, η πρακτική αυτή ενέχει και περιβαλλοντικούς κινδύνους ιδιαίτερα για τον υδροφόρο ορίζοντα εάν τα διαλύματα από την επεξεργασία του κρέατος δεν υπόκεινται σε περαιτέρω επεξεργασία.
Ακόμα, δεν διαθέτουμε επαρκή στοιχεία, ικανά να τεκμηριώσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο περιβάλλον η απελευθέρωση των παραπροϊόντων του χλωρίου.
1 σχόλιο:
Το τι εχουμε φαει τοσα χρονια...καλυτερα ειναι να μην το ψαχνουμε καθολου....
Δημοσίευση σχολίου