Εσείς πως θα αισθανόσασταν αν ξέρατε ότι το κρέας που τρώτε προέρχεται από κλωνοποιημένο ζώο;
Η χρήση της κλωνοποίησης ζώων για παραγωγή τροφίμων (κρέατος και γάλακτος) στοχεύει, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, στην παραγωγή ζώων με βελτιωμένα χαρακτηριστικά όπως υψηλή κρεατοπαραγωγή και γαλακτοπαραγωγή.
Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό καθώς δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση αυτής της μεθόδου.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και αφορούν την υγεία και την ευημερία των κλωνοποιημένων ζώων και των παρένθετων μητέρων τους (των θηλυκών ζώων δηλαδή που κυοφορούν τους κλώνους), την ασφάλεια των τροφίμων που παράγονται από αυτά καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα των εκτρεφομένων ζώων.
Στην Ευρώπη, το θέμα ήρθε πάλι στο προσκήνιο τον Φεβρουάριο του 2007 μετά από ανακοίνωση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρονταν η ενδεχόμενη έγκρισή της για διάθεση, των προϊόντων που προέρχονται από κλωνοποιημένα βοοειδή, χοίρους και αιγοειδή, στην αγορά και μάλιστα χωρίς ειδική σήμανση αφού, όπως ισχυρίζεται, τα τρόφιμα αυτά δεν διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα που προέρχονται από τα παραδοσιακά εκτρεφόμενα ζώα!
Εξ’ αιτίας αυτής της ανακοίνωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την επιστημονική άποψη της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Δεοντολογίας οι οποίες όμως λόγω του περιορισμένου αριθμού δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής και των ελάχιστων ερευνών που έχουν γίνει δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα. Τόνισαν ιδιαίτερα όμως ότι οι επιπτώσεις στην υγεία και την μεταχείριση των ζώων (κλώνων και παρένθετων μητέρων) είναι δυσμενής αφού παρατηρούνται υψηλά ποσοστά όψιμων αποβολών, δυστοκίας, καισαρικών τομών, μεγάλου όγκου εμβρύων και όλα αυτά με την σειρά τους επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των μητέρων αλλά και των κλώνων (αυξημένη θνησιμότητα και νοσηρότητα).
Έτσι, στις 3 Σεπτεμβρίου 2008 το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζήτησε την απαγόρευση της παραγωγής τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα στην Ε.Ε. και κάλεσε την Κομισιόν να “υποβάλει προτάσεις για να απαγορευτεί :
i. η κλωνοποίηση των ζώων
ii. η εκτροφή των κλωνοποιημένων ζώων ή των απογόνων τους
iii. η διάθεση στην αγορά κρέατος ή γαλακτοκομικών προϊόντων τα οποία προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα ή απογόνων τους
iv. η εισαγωγή των κλωνοποιημένων ζώων, των απογόνων τους, σπέρματος και εμβρύων των κλωνοποιημένων ζώων ή των απογόνων τους, καθώς επίσης κρέατος και γαλακτοκομικών που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα ή απογόνους τους”.
Ακόμα εκφράστηκαν φόβοι από τα μέλη του Κοινοβουλίου ότι η χρήση των τεχνολογιών κλωνοποίησης θα βλάψει την εικόνα του ευρωπαϊκού γεωργικού μοντέλου το οποίο βασίζεται στην ποιότητα των προϊόντων, στις φιλικές προς το περιβάλλον αρχές και στις αυστηρές για την καλή μεταχείριση των ζώων συνθήκες.
Προς το παρόν στην Ευρώπη δεν πωλούνται τρόφιμα τα οποία προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα, ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό πρόκειται να έχει γίνει έως το 2010, μέσω εισαγωγών από τις ΗΠΑ.
Οργανώσεις καταναλωτών, φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και οργανώσεις επαγγελματιών, αντιδρούν έντονα σε μια τέτοια προοπτική και χαρακτηρίζουν την ανακοίνωση του FDA ως μη αντιπροσωπευτική και επιστημονικά αβάσιμη. Οι καταναλωτές, σε κάθε περίπτωση, έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν με ποιες μεθόδους έχουν παραχθεί τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουν ούτως ώστε να μπορούν να κάνουν συνειδητά τις επιλογές τους.
Τέλος, θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι επιπτώσεις στην υγεία αυτών των ζώων αλλά και οι συνθήκες διαβίωσής τους λόγω της κλωνοποίησης πιθανόν να έρθουν αντιμέτωπες με την σχετική κοινοτική νομοθεσία η οποία προστατεύει την υγεία και την ευζωία των εκτρεφομένων ζώων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου