Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Πηγή:http://www.eom.gr/

Ενα ποσοστό 70% περίπου των ασθενών με νοσήματα του αίματος, όπως λευχαιμίες, σοβαρές αναιμίες, άλλες συγγενείς ή επίκτητες ασθένειες, οι οποίοι έχουν ένδειξη Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων (ΜΑΚ) δεν διαθέτουν κατάλληλο (ιστοσυμβατό) δότη στην οικογένειά τους.

Ενα ποσοστό 70% περίπου των ασθενών με νοσήματα του αίματος, όπως λευχαιμίες, σοβαρές αναιμίες, άλλες συγγενείς ή επίκτητες ασθένειες, οι οποίοι έχουν ένδειξη Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων (ΜΑΚ) δεν διαθέτουν κατάλληλο (ιστοσυμβατό) δότη στην οικογένειά τους. Οι ασθενείς αυτοί βασίζονται για την ανεύρεση μη συγγενούς δότη στις «Δεξαμενές» δοτών, οι οποίες διεκπεραιώνουν -στη χώρα τους και διεθνώς- ΜΑΚ, στις οποίες ως πηγή του μοσχεύματος χρησιμοποιείται μυελός των οστών ή περιφεριακό αίμα από εθελοντές δότες είτε ομφαλοπλακουντιακό αίμα (ΟΠΑ) που συλλέγεται από τον ομφάλιο λώρο νεογέννητων και φυλάσσεται σε ειδικές «Τράπεζες».
Η παγκόσμια ανταλλαγή μοσχευμάτων από μη συγγενείς δότες έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά από την δεκαετία του ’70 και βασίζεται στην αλτρουιστική δωρεά από εθελοντές σε όλο τον κόσμο. Οι πραγματοποιούμενες σήμερα ΜΑΚ από μη συγγενείς δότες ανέρχονται σε 15.000 περίπου ετησίως και διεκπεραιώνονται από 58 Εθνικές Δεξαμενές δοτών που λειτουργούν σε 43 χώρες. Η Ελληνική Δεξαμενή δοτών λειτουργεί στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ, Τμήμα Γ΄).
Η χρησιμοποίηση μοσχευμάτων ΟΠΑ ξεκίνησε από την δεκαετία του ’90 κυρίως σε παιδιά με λευχαμία, κληρονομικές ή συγγενείς αναιμίες και ανοσοανεπάρκειες. Υπολογίζεται ότι, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 6.000 μη συγγενικές μεταμοσχεύσεις ΟΠΑ με μονάδες που φυλάσσονται σε 38 Εθνικές Τράπεζες ΟΠΑ που λειτουργούν σε 21 χώρες. Στην Ελλάδα Τράπεζα ΟΠΑ λειτουργεί από 3ετίας στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Τα τελευταία χρόνια, σε αρκετές χώρες αναπτύχθηκαν Τράπεζες οι οποίες φυλλάσουν μονάδες ΟΠΑ που προορίζονται αποκλειστικά για πιθανή μελλοντική χρησιμοποίηση στο δότη της μονάδας ή την οικογένειά του. Η λειτουργία των τραπεζών αυτών έχει εγείρει μια σειρά ερωτηματικών σχετικά με το αν υπάρχουν πραγματικά ενδείξεις για την «προσωπική» φύλαξη και το αν αυτή θα πρέπει να προτιμάται της δωρεάς για οποιονδήποτε ασθενή έχει ανάγκη.
Αναγνωρίζοντας τον προβληματισμό των μελλοντικών γονέων για το αν θα πρέπει να φυλάξουν το αίμα του παιδιού τους για αυτόλογη χρήση, αλλά και των Γυναικολόγων των οποίων ζητείται η συμβουλή, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα ΟΠΑ, το Εθνικό Κέντρο Ιστοσυμβατότητας (Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς») και το Ανοσοβιολογικό Τμήμα του Γ.Ν-Μ.Α «Ελενα Βενιζέλου» διαμόρφωσαν το ενημερωτικό κείμενο που ακολουθεί για διανομή στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: