Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Νέος ιός στοχεύει χρήστες σε Facebook και MySpace


Πηγή:http://www.digitalnews.gr/modules/mynews/item.php?itemid=974

Επειδή κάποιος «φίλος» σας έστειλε κάτι στο Facebook ή στο MySpace δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το εμπιστευτείτε. Ένα νέο worm διαδίδεται μέσω του Facebook και του MySpace, κάνοντας τους υπολογιστές των θυμάτων ζόμπι, με την έννοια του ότι χωρίς να το ξέρουν ανήκουν σε ένα δίκτυο άλλων μολυσμένων υπολογιστών, το λεγόμενο botnet, σύμφωνα με ανακοίνωση της Kaspersky Lab που έγινε εχθές. Βασικά, οι μολυσμένοι υπολογιστές προπαγανδίζουν το worm στέλνοντας μηνύματα μέσω των κοινωνικών δικτύων σε φίλους. Φαίνεται ότι τα μηνύματα αυτά περιέχουν links σε βίντεο κλιπ. Όταν ο χρήστης πατήσει πάνω σε ένα βίντεο, αυτόματα εμφανίζεται ένα εκτελέσιμο αρχείο που ζητάει να κατέβει στον υπολογιστή του, λέγοντας πως είναι η καινούργια έκδοση του Flash Player.

Φυσικά δεν είναι, και είναι ο κώδικας του worm, που μόλις εκτελεστεί μολύνει τον υπολογιστή του θύματος. Όταν ένας μολυσμένος υπολογιστής συνδεθεί σε ένα κοινωνικό δίκτυο, ο υπολογιστής του αυτόματα θα στείλει μολυσμένα μηνύματα σε νέα υποψήφια θύματα που βρίσκονται στην λίστα των φίλων του.
Σύμφωνα με τον Ryan Naraine της Kaspersky «Έχουμε δει τέτοιου τύπου κακόβουλο λογισμικό, κυρίως γύρω από το MySpace. Οι άνθρωποι εμπιστεύονται περισσότερο υλικό που στέλνουν οι φίλοι τους και πολλοί δεν είναι σε θέση να καταλάβουν αν αυτό που κατεβάζουν είναι ο αυθεντικός Flash Player ή κάποιο κακόβουλο λογισμικό».
Ο Naraine τελειώνοντας επαναλαμβάνει «Προσέχετε πάντα τι κατεβάζετε από τον υπολογιστή σας, ακόμα και αν προέρχεται από φίλο, ενώ καλό θα είναι να είστε φειδωλοί στην εγκατάσταση ενημερώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: