Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Καταγγελιες για παρανομη μετακυλιση απο την Εμπορικη Τραπεζα του τελους κτηματολογιου και εξοδων προς τους καταναλωτες

Πηγή:http://www.ekpizo.gr

Όπως έχει ενημερωθεί η ΕΚΠΟΙΖΩ από πλήθος καταγγελιών που έχει λάβει από καταναλωτές δανειολήπτες, οι οποίοι κατέχουν υποθηκευμένα ακίνητα στην Εμπορική Τράπεζα, η τελευταία μετακυλύει στους ίδιους το τέλος εγγραφής των εμπράγματων δικαιωμάτων της στο κτηματολόγιο, που από το νόμο υποχρεούται να καταβάλει! Μάλιστα η πρακτική της δε σταματά μόνο σε αυτό, καθώς όπως αναγράφεται στους σχετικούς λογαριασμούς που απέστειλε στους καταναλωτές, «οι πελάτες, οι οποίοι έχουν λάβει δάνειο με εξασφάλιση ακίνητο, το οποίο ευρίσκεται στις νέες υπό κτηματογράφηση περιοχές και προκειμένου η Τράπεζα να εγγράψει τα εμπράγματα δικαιώματά της στο κτηματολόγιο, θα χρεωθούν τον επόμενο μήνα με το ποσό των 70 ευρώ (πραγματικό κόστος εγγραφής της προσ/σης για την Τράπεζα)…» πλέον του ποσού των 35,00€ για το ακίνητο και 20,00€ για τους βοηθητικούς χώρους.


Με άλλα λόγια, η εν λόγω Τράπεζα δεν αρκείται μόνο στην παράνομη χρέωση των καταναλωτών - πελατών της με το «κτηματόσημο», αλλά επιπλέον ζητά και την καταβολή του ποσού των 70€ προκειμένου να ανοιχτεί και διεκπεραιωθεί ο φάκελος!!! Δηλαδή σύνολο 125,00€ καλείται να καταβάλει ο δανειολήπτης που έχει υποθηκεύσει στην τράπεζα ένα διαμέρισμα με αποθήκη, πλέον των τελών που υποχρεούται να καταβάλει ο ίδιος ως δικαιούχος.


Όπως έχει ήδη τονίσει η ΕΚΠΟΙΖΩ και με προηγούμενη ανακοίνωσή της, σύμφωνα με το Ν. 2251/94, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει για την προστασία του καταναλωτή, το Ν. 2664/1998 για το Εθνικό Κτηματολόγιο, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, την ερμηνευτική εγκύκλιο για την εφαρμογή του Ν. 3481/2006 και τέλος, τις υπ’ αριθμόν 5253/2003 και 3499/2008 αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών μετά από συλλογικές αγωγές της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι τράπεζες αφενός είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν το αντίστοιχο τέλος για την εγγραφή των εμπράγματων δικαιωμάτων τους στο κτηματολόγιο, αφετέρου οποιαδήποτε μετακύλιση του τέλους αυτού στους δανειολήπτες πελάτες τους είναι παράνομη και καταχρηστική. Ειδικότερα δε, ενδεχόμενη δικαιολόγηση των αδικαιολόγητων με επίκληση συμβατικών όρων περί ευθύνης των δανειοληπτών για οποιαδήποτε έξοδα προκύπτουν κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, καταρρέει χάρη στις παραπάνω αποφάσεις, με τις οποίες παρόμοιοι όροι έχουν κριθεί καταχρηστικοί.


Η συγκεκριμένη αυτή πρακτική, αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία, την ίδια στιγμή που οι Έλληνες καταναλωτές έχουν αρχίσει να νοιώθουν τις πρώτες ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι οποίες είναι αισθητές στην πραγματική οικονομία.


Η ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγέλλει την παράνομη και καταχρηστική αυτή συμπεριφορά και καλεί τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και την Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσες Αρχές, να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, να παρέμβουν άμεσα και να απαγορεύσουν οποιαδήποτε μελλοντική μετακύλιση, να επιβάλουν την επιστροφή όσων παράνομα έχουν εισπραχθεί για το σκοπό αυτό και τέλος, να επιβάλουν κυρώσεις στην Τράπεζα αυτή καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη καταγγέλλεται ότι ακολουθεί τις εν λόγω πρακτικές.


Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΠΟΙΖΩ παρακολουθεί και ερευνά το θέμα και προτίθεται να δημοσιοποιήσει ανάλογες πρακτικές.


Επιπλέον, καλούμε όλους τους δανειολήπτες καταναλωτές που διαπιστώνουν τέτοιες παράνομες χρεώσεις, να αρνηθούν να πληρώσουν το τέλος αυτό στις τράπεζες και να διαμαρτυρηθούν εγγράφως για την πρακτική αυτή, χρησιμοποιώντας εφόσον επιθυμούν, το υπόδειγμα καταγγελίας που έχει αναρτήσει η ΕΚΠΟΙΖΩ στην ιστοσελίδα της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: