Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

'Στον παράδεισο πας και χωρίς τα όργανα'...

Πηγή:http://www.iatronet.gr

Του Δημήτρη Καραγιώργου

Με τη συγκίνηση να ξεχειλίζει στα λόγια του και την ελπίδα για μια νέα ζωή έκδηλη, ο 31χρονος λήπτης της καρδιάς του αδικοχαμένου Doujon Zammit αναφέρθηκε σήμερα στις απίστευτες ανατροπές της ζωής του τον τελευταίο χρόνο.

‘Οφείλω να πω, όχι ένα αλλά χίλια ευχαριστώ στους γονείς του Doujon’, δήλωσε με αίσθημα βαθιάς ευγνωμοσύνης, ο 31χρονος Κωνσταντίνος Γρίμπιλας, ομογενής από την Αυστραλία, που δέχθηκε το μόσχευμα καρδιάς από τον νεαρό Αυστραλό Doujon Zammit.

Ο κ. Γρίμπιλας εμφανίστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου, μαζί με τον διευθυντή του προγράμματος μεταμοσχεύσεων του Κέντρου κ. Πέτρο Αλιβιζάτο.

‘Ζούσα επί 30 χρόνια μια φυσιολογική ζωή, και μια ημέρα όλα άλλαξαν μέσα σε ένα λεπτό, η λέξη του γιατρού καρδιακή ανεπάρκεια πήρε πια μορφή φαντάσματος και στοίχειωσε η ζωή μου’.

Ο κ. Γρίμπιλας μίλησε για την ξαφνική ανατροπή που έφερε η αρρώστια στη ζωή του αλλά και για την ελπίδα που ένιωσε όταν ο κ. Oliver Zammit έδωσε τη συγκατάθεσή του για τη δωρεά οργάνων:

‘Η ζωή μου άλλαξε αιφνίδια δύο φορές, τη μια παθαίνοντας καρδιακή ανεπάρκεια και την άλλη γιατί κάποιος πήρε μια μεγάλη απόφαση! Έτσι αναπάντεχα ένας άνθρωπος που ζει στην άλλη πλευρά του πλανήτη ήρθε και με το περίσσευμα του θάρρους του και της αυταπάρνησης της ανθρώπινης υπόστασής του, έδωσε με μια απόφασή του τέλος στη μαρτυρική αναμονή μου’.

Ο ασθενής που έπασχε από μυοκαρδιοπάθεια έφερε σύστημα υποστήριξης της καρδιάς από τον Φεβρουάριο του 2008 και βρισκόταν στη λίστα για μεταμόσχευση τους τελευταίους δύο μήνες πριν από την επέμβαση. Η υγεία του είχε αρχίσει να δείχνει σημεία κάμψης όταν έγινε η δωρεά του μοσχεύματος, την 1η Αυγούστου 2008. Η επέμβαση σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και ο ασθενής έλαβε εξιτήριο στις 14 Αυγούστου 2008. Σε λίγο καιρό, ο κ. Κ. Γρίμπιλας θα επιστρέψει στους ρυθμούς της κανονικής ζωής.

Ο διευθυντής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Πέτρος Αλιβιζάτος παρουσιάζοντας τον ασθενή είπε:

‘Ο άδικος χαμός του νεαρού Αυστραλού φαίνεται ότι είχε καταλυτική επίδραση στην αύξηση των μεταμοσχεύσεων καθώς ότι δεν κατάφεραν οι μακροχρόνιες προσπάθειες και οι αλλαγές των Νόμων το πέτυχε το συναίσθημα του Έλληνα που ανταποκρίθηκε στη γενναιοδωρία του Αυστραλού πατέρα’.

Συνέχισε προσθέτοντας ‘ελπίζεται ότι το κύμα αλτρουϊσμού και προσφοράς που διαπερνά τη χώρα μας αυτή την περίοδο θα υλοποιηθεί από την Πολιτεία που οφείλει να οργανώσει καλύτερα τις δομές που αφορούν τη δωρεά οργάνων’.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2008 πραγματοποιήθηκε διπλάσιος αριθμός μεταμοσχεύσεων από ότι το 2007 συνολικά. Συγκεκριμένα, το 2007 έγιναν 7 μεταμοσχεύσεις (πέντε καρδιάς και δύο πνευμόνων), ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2008 πραγματοποιήθηκαν 11 μεταμοσχεύσεις (εννέα καρδιάς και δύο πνευμόνων). Σε αυτές πρέπει να προστεθούν τρεις μεταμοσχεύσεις καρδιάς και μία πνευμόνων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2008. Συνολικά, από την αρχή του έτους έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 15 μεταμοσχεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: