Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Τα φιστίκια μειώνουν τη χοληστερόλη

http://www.iatronet.gr

Η κατανάλωση φιστικιών ως σνακ μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Η Καθηγήτρια Penny Kris-Etherton και οι συνεργάτες της μελέτησαν την επίδραση τριών διατροφικών σχημάτων με στόχο τη μείωση της χοληστερόλης, μια χωρίς φιστίκια και δυο με διάφορες ποσότητες φιστικιών, σε 28 ενήλικες με οριακά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL.

Οι συμμετέχοντες πέρασαν τις δυο πρώτες εβδομάδες της έρευνας με τυπική αμερικανική διατροφή. Στη συνέχεια πέρασαν ένα μήνα με διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, χωρίς φιστίκια, ενώ ακολούθησε άλλος ένας μήνας, με διατροφή που περιλάμβανε μια καθημερινή μερίδα φιστικιών. Τον τελευταίο μήνα της έρευνας συνέχισαν να ακολουθούν την υγιεινή διατροφή, αλλά αυτή τη φορά με δυο μερίδες φιστικιών καθημερινά. Όλα τα είδη διατροφής πρόσφεραν την ίδια ποσότητα κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, αλλά διαφορετικές ποσότητες μη ακόρεστου λίπους που προερχόταν από τα φιστίκια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης LDL των εθελοντών μειώθηκαν όταν κατανάλωσαν φιστίκια. Τα επίπεδα μειώθηκαν κατά 9% κατά τη διάρκεια του μήνα που κατανάλωναν μια μερίδα και κατά 12% τον μήνα που κατανάλωναν 2 μερίδες καθημερινά. Η πτώση των επιπέδων χοληστερόλης δεν ήταν αρκετή ώστε να τοποθετήσει την LDL χοληστερόλη στα επιθυμητά πλαίσια αλλά ήταν αρκετή για να βγάλει τους εθελοντές από την οριακά υψηλή κατηγορία. Προς έκπληξη των ερευνητών, η διατροφή σε χαμηλά λιπαρά δεν είχε επίδραση στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of clinical nutrition.’

Δεν υπάρχουν σχόλια: