Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Ασφάλεια τροφίμων και προστασία καταναλωτή – Κυρώσεις


Πηγή:http://www.efet.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29-08-2008
Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.
Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.
Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 62.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν :

1. Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΦΙΛΟΣΟΓΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ", αρτοποιείο, με έδρα το Βόλο, Κ. Καρτάλη 24, διότι σε επανέλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις προγενέστερης έκθεσης και παρουσίαζε ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής και καθαριότητας των χώρων και εξοπλισμού καθώς και αποκλίσεις σχετικά με την τήρηση της υποδομής και του εξοπλισμού της επιχείρησης.

2. Πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ", οβελιστήριο, με έδρα τη Λάρισα, 1ης Μεραρχίας 11 & Βαλαβάνη, διότι στην τέταρτη κατά σειρά επιθεώρηση διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούσε να παρουσιάζει σοβαρές αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την τήρηση της υποδομής και του εξοπλισμού της επιχείρησης, μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου και μη θεώρηση βιβλιαρίων υγείας στο προσωπικό της επιχείρησης.

3. Πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ," υπεραγορά τροφίμων, με έδρα το 1ο χλμ Ιερισσού - Γοματίου Χαλκιδικής, διότι σε γενόμενο έλεγχο και σε δύο ψυκτικούς θαλάμους που δεν λειτουργούσαν ικανοποιητικά βρέθηκαν τυροκομικά προϊόντα συνολικής ποσότητας 18,5 κιλών τα οποία κρίθηκαν μη ασφαλή - ακατάλληλα για κατανάλωση

4. Πρόστιμο 20.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΓΚΑΣΙΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ", τυροκομείο, με έδρα το 19ο χλμ Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Σερρών, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στερούνταν άδειας λειτουργίας και ότι της είχε ανακληθεί ο κωδικός έγκρισης και επιπλέον βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν ως μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τυροκομικά προϊόντα συνολικής ποσότητας 10.229 κιλών.

5. Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΓΥΡΑΔΙΚΟ ΚΑΪΜΑΚΑΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ", οβελιστήριο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Υπαιτίας 63Α, ’νω Τούμπα, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσε υπόγειο αποθηκευτικό χώρο ως εργαστήριο κοπής κρέατος και παρασκευής κρεατοσυσκευασμάτων και σαλατών.

6. Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΜΠΡΑΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ", αρτοποιείο, με έδρα τα Φάρσαλα, Θεμιστοκλέους 30, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού.

7. Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση "OROSOVA ΒΑΡΣΑΜΗ ROSITSA KOSTADINOVA", εργαστήριο παραγωγής πιτών, με έδρα τον Γλινό Τρικάλων, διότι σε έλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου.

8. Πρόστιμο 10.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΠΥΛΗΣ ΜΕΓΑΡΟΝ", κέντρο διασκέδασης, με έδρα το 4ο χλμ Τρικάλων - Πύλης, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, μετά από παράπονα προς την Υπηρεσία σχετικά με τη λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης, διαπιστώθηκε ότι: α) διέθετε τρόφιμα μη ασφαλή - ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, β) παρουσίαζε αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού και γ) λειτουργούσε χωρίς την απαραίτητη άδεια λειτουργίας.

9. Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΠΟΥΣΟΥΖ", με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οδός Τομπάζη, Ωραιόκαστρο, διότι μετά από δειγματοληψία σε "φιστίκια κελυφωτά (pistachios)", που εισάγονται και διανέμονται από την "Κ. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ ΑΕΒΕ", αυτά βρέθηκαν μη κανονικά - μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία, επειδή περιείχαν αφλατοξίνη Β1 11,7mg/kg αντί 2,00mg/kg και σύνολο αφλατοξινών (Β1+Β2+G1+G2) 13mg/kg αντί 4,0mg/kg

10. Πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση "Κ. ΚΑΡΔΑΣΙΛΑΡΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ ΑΕΒΕ", βιομηχανία ξηρών καρπών, με έδρα το 2ο χλμ Π.Ο. Σχηματαρίου - Οινόης, διότι μετά από δειγματοληψία σε "φιστίκια κελυφωτά (pistachios), αυτά βρέθηκαν μη κανονικά - μη ασφαλή - επιβλαβή για την υγεία, των οποίων απαγορεύεται η διάθεση για ανθρώπινη κατανάλωση ή για χρήση ως συστατικό άλλων τροφίμων, επειδή περιείχαν αφλατοξίνη Β1 11,7mg/kg αντί 2,00mg/kg και σύνολο αφλατοξινών (Β1+Β2+G1+G2) 13mg/kg αντί 4,0mg/kg.

11. Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην "ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΙΩΝΙΑΣ ΑΕΒΕ", επιχείρηση τυποποίησης - επεξεργασίας - εμπορίας αγροτικών προϊόντων, με έδρα το 9ο χλμ Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Κιλκίς, διότι μετά από δειγματοληψία σε "παρθένο ελαιόλαδο" και "ελαιόλαδο" με την εμπορική ονομασία "ΛΙΑΤΙΚΟ", αυτά βρέθηκαν μη κανονικά, επειδή το πρώτο είχε Κ270=0,44 αντί 0,25 και Κ232=3,22 αντί 2,60 και το δεύτερο ανέγραφε στην ετικέτα "Ελαιόλαδο Ανωτέρας Κατηγορίας, που παράγεται μόνο από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους", επισήμανση που οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή.

12. Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην "ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΙΩΝΙΑΣ ΑΕΒΕ", επιχείρηση τυποποίησης - επεξεργασίας - εμπορίας αγροτικών προϊόντων, με έδρα το 9ο χλμ Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Κιλκίς, διότι μετά από δειγματοληψία ηλιελαίου, αυτό βρέθηκε μη κανονικό, επειδή περιείχε λινολενικό οξύ 0,5 αντί του μέγιστου επιτρεπτού 0,3.

13. Πρόστιμο 2.000 ευρώ στην επιχείρηση "ΑΡΤΟΖ ΑΕ", αρτοποιείο, με έδρα το 4ο χλμ Λάρισας - Φαλάνης, διότι σε επανέλεγχο διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το επίπεδο υγιεινής χώρων και εξοπλισμού, ελλιπής τεκμηρίωση των διαδικασιών σχετικά με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές και τις ορθές πρακτικές υγιεινής καθώς και ελλείψεις ατομικών βιβλιαρίων υγείας προσωπικού.


Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: